Întâlnire: Cristian Tudor Popescu vine la Iași

Cristian Tudor Popescu vine la Iași. La Editura Polirom își va lansa noul volum – „Viața și Opera”.  Voi modera cu drag lansarea, alături de scriitor și de criticul literar Bogdan Crețu.

Unde: Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași

Când: vineri, 9 decembrie

Ora: 13.00

Invitați: Cristian Tudor Popescu, Bogdan Crețu

Evenimentul este susținut de Asociația Studenților Jurnaliști.

Găsiți detalii și pe evenimentul de pe Facebook, creat de Editura Polirom.

„Cristian Tudor Popescu a debutat cu un volum de proze S.F. în 1987, a continuat cu proză, în linii mari, realistă după 1989 şi s-a făcut remarcat în mod deosebit cu editorialele din Adevărul, veritabile pamflete politice, într-un stil tranşant şi savuros. Viaţa şi Opera e o culegere de proze scurte, în mare parte, care s-ar fi putut intitula, dacă nu era atît de potrivit titlul ironic pus de autorul însuşi pe copertă, Momente şi schiţe. Graţie unui spirit fundamental caragialian. Semnificativă este şi deosebirea dintre lumea lui Caragiale şi aceea a lui C.T.P. Locul micilor şi mijlociilor burghezi Mitică şi compania îl iau personaje din stratul de jos al societăţii, atît aceea dinainte de 1989, cît şi aceea de după.

Oameni banali, cei mai mulţi, nişte amărîţi, cîţiva mahări făcuţi din mucavaua tranziţiei, vorbind fiecare pe limba lui, care îi caracterizează la fel de bine precum îi caracteriza limba lor pe Miticii lui Caragiale.

Sînt în culegere şi amintiri, nu tocmai duioase, mizînd pe un înţeles simbolic, reportaje pline de haz, chiar dacă avînd subiecte deloc vesele, portrete în tuşe puternice, ba chiar şi recenzii literare, bunăoară, nimicitoarea analiză a poeziei cu efect sporitor de drojdie a unui fost prim-ministru sau aproape şocanta radiografie a scrisorilor adresate Veronicăi Micle de către Eminescu, în care C.T.P vede un personaj curat caragialian, la fel cu acelea din Momente, dar fără a-l lua în deriziune, ci privindu-l ca şi cum ar juca în mod conştient acest rol. De cît talent şi cît umor are C.T.P. în prozele scrise de peste două decenii încoace, unele inedite, cititorii îşi vor da singuri seama, citindu-l. Lectură plăcută!”

(Nicolae Manolescu)

ctp-iasi

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s